OEFENING VAN DE MAAND-NOVEMBER

Start iedere dag met het goede voornemen “ik ga het doen” en ……………… doe het dan ook!!!!  

Zet je wekker 10 minuten eerder dan normaal en gebruik deze minuten voor ‘het met aandacht bij je adem zijn’. Plaats je handen op je buik en voel de beweging van je adem. Uitademing: voel je handen ietsjes naar beneden zakken. Inademing: voel je handen ietsjes omhoog komen. Stuur het niet, alleen maar waarnemen. Neem de tijd en ruimte voor je adem. Als je alle tijd en alle ruimte neemt voel je dat je adem binnenstroomt door je neus. Dat de beweging(het uitzetten) start in de buik doorgaat in flanken, borst, rug en tussen de schouderbladen. En op de uitademing voel je het inzakken van schouderbladen, borst en buik. 

Voel op de uitademing de rust en ontspanning van je hele lijf en voel op de inademing de energie naar binnen stromen. Energie voor de komende dag. Neem waar: zijn er gedachten in je hoofd. Ben je er van bewust. Laat de gedachten komen verzet je niet maar doe er verder niets mee. Laat je niet meevoeren met de gedachten, richt je aandacht terug op je adem.  Uitademing: laat de eventuele gedachten naar buiten stromen. Inademing: laat krachtige vitale energie naar binnen stromen.  Na 10 minuten is het tijd om op te staan. Rek je helemaal uit en geeuw vanuit de diepte van je buik.

 

Doe voordat je de dag echt begint nog een krachtige oefening:

Virabhadrasana = heldhouding

Ook hier geld dat het niet gaat om het complete plaatje. Werk niet voor resultaat maar geniet van de weg er naar toe. Blijf aandachtig bij dat wat je doet en let op je adem. Neem tijd en ruimte voor je adem!!!!!

Vooraf oefenen. als de oefening nog te moeilijk is.

*Ga staan in spreidstand en ontdek hoe groot je deze kan maken met de linkervoet in 90 graden naar buiten gedraaid en je rechtervoet een beetje naar binnen. Steeds aandachtig voelen wat mogelijk is.

*Draai je hoofd naar links. Hoe diep kan je de linker knie buigen.Let erop dat je de linker knie boven je enkel laat staan en hier niet aan voorbij. Herhaal enkele malen het buigen van de knie en voel hoe dat voelt in je benen en heupen. Hou je romp rechtop

Vervolg van de houding.

Ga staan in grote spreidstand. Draai je linkervoet 90 graden naar buiten. Zet je rechter voet een beetje naar binnen. spreid je armen op schouderhoogte languit.

Buig je linker knie, voet onder je knie.    Strek je rechter been languit.     Draai je hoofd, kijkend over je linker vingertoppen de ruimte in - houd de ogen puntgericht.

Voel of je je linker knie nog iets dieper kan buigen.

 

Eindhouding:

Let op de volgende punten:

Buig je linker knie zo diep dat je bovenbeen paralel staat met je gestrekte arm. Voet staat recht onder je knie

Rek je rechter heup open door het gestrekte been naar buiten te draaien.

Duw je rechter hiel goed in de grond

Rek je armen languit vanuit de schouders, alsof er aan je armen wordt getrokken

Let op je hoofd dat je dat in het verlengde van je rug houdt.

Herhaal met rechts. 

– – – – – – – – – – –

Verdieping (variatie, optie)

Plaats je rechter hand met gestrekte arm op je rechter been. Plaats je linker arm in een flinke flankstrekking omhoog. Kijk langs je arm omhoog. Let goed op de spanning in je nek, niet trekken met je nek. Voel de rekking van linker flank en de je rug. Adem diep door.

 

 

Ook hier weer voelen of je je linker knie wat dieper kan buigen. Voel de rekking in je linker flank, linker buik- en borstzijde.

Herhaal met rechts

Als je uit de houding kom, neemt dan nog even de tijd om na te voelen wat de oefening met je gedaan heeft. Ga nog even liggen met aandacht voor dat wat er is. 

Start je de dag fris in je hoofd en vol energie?????

 

 

Probeer vervolgens zo bewust mogelijk de dag te plukken, te beleven. richt je op het positieve van deze maand. Erger je niet of minder aan andere, ieder heeft zijn mogelijkheden en onmogelijkheden. Veroordeel niemand maar leer ‘om te gaan’ met dat wat er is. 

Groet, Lian