OEFENING VAN DE MAAND – JUNI

OEFENINGEN VAN DE MAAND – JUNI

Start iedere dag met het goede voornemen “ik ga het doen” en ……………… doe het dan ook!!!

Zet je wekker 10 minuten eerder dan normaal en gebruik deze minuten voor ‘het met aandacht bij je adem zijn’. Plaats je handen op je buik en voel de beweging van je adem. Uitademing: voel je handen ietsjes naar beneden zakken. Inademing: voel je handen ietsjes omhoog komen. Stuur het niet, alleen maar waarnemen. Neem de tijd en ruimte voor je adem. Als je alle tijd en alle ruimte neemt voel je dat je adem binnenstroomt door je neus. Dat de beweging(het uitzetten) start in de buik doorgaat in flanken, borst, rug en tussen de schouderbladen. En op de uitademing voel je het inzakken van schouderbladen, borst en buik.

Voel op de uitademing de rust en ontspanning van je hele lijf en voel op de inademing de energie naar binnen stromen. Energie voor de komende dag. Neem waar: zijn er gedachten in je hoofd. Ben je er van bewust. Laat de gedachten komen verzet je niet maar doe er verder niets mee. Laat je niet meevoeren met de gedachten, richt je aandacht terug op je adem. Uitademing: laat de eventuele gedachten naar buiten stromen. Inademing: laat krachtige vitale energie naar binnen stromen. Na 10 minuten is het tijd om op te staan. Rek je helemaal uit en geeuw vanuit de diepte van je buik.

 

Zet na het opstaan het raam lekker ruim open zodat je de vroege ochtendlucht kan inhaleren. Bij prachtig weer is in de ochtend de lucht rondom je nog heerlijk gevuld met prana (levens-energie). Als je de mogelijkheid hebt om de oefeningen buiten te doen is dat nog een beter idee. Plaats de voeten goed op de aarde en voel de ondergrond. Adem rustig maar diep in je gehele buik, flanken, borst maar ook in de rug. Dus concentreer je op je gehele romp. Adem steeds ruimer in en laat de uitademing door de keel hoorbaar naar buiten stromen (ujjaji-adem). Doe dit zo lang als goed voelt.

 

Ga voordat je de dag echt begint nog even in stilte. Mocht je hiervoor geen tijd meer hebben neem dan een besluit op welk moment je dat dan wel neemt. En houd je daar dan ook aan.

Voorbereiding die je mag treffen:

Creëer een eigen plek, daar waar jij graag bent waar je jezelf terug kan trekken. Zorg dat de mensen rondom je weten dat zij je daar niet mogen storen. Zorg voor een wekkertje. Een meditatiekussentje, laag bankje of kruk voor een rechte zithouding.

Bij mooi weer, heb je misschien de mogelijkheid om een plaatsje in de buitenlucht te creëren. Tijdens vakantie is het heerlijk een plekje in de natuur te vinden. Op het strand, aan de rivier, in het bos. Daar waar de rust rondom je is.

  

Zet je wekkertje (ikzelf neem hiervoor een kookwekkertje, zodat ik geen GSM in de buurt hoeft te hebben met straling.). Stel de aantal minuten in die je voor jezelf wil nemen. Begin niet meteen met heel veel minuten. Start b.v. met 5 minuten en dat ga je langzaam opbouwen tot dat wat goed voelt/dat wat mogelijk is. Als het goed gaat, je niet gestoord wordt door je lijf of door de aap in je kop (gek van gedachten) dan valt 5 minuten mee maar het kan ook erg lang duren voor die wekker loopt dus ontdek maar. 

Ga goed rechtop zitten met een rechte rug en hoofd in de lijn van je rug. Plaats je kruin naar het plafond. Niet je hoofd buigen maar je nek iets langer maken. Voel je spieren actief in je rug, schouderbladen en buik om recht te blijven. Neem geen stoel met leuning om daartegen te leunen voor een rechte rug. Laat de leuning niet het werk doen. Je lichaam actief in het rechtop zitten en niet verslapt.

   

Plaats je handen op je knieën met de duim en wijsvinger tegen elkaar of plaats je handen als schoteltjes in elkaar ( vrouw: links onder en rechts er in, man: rechts onder en links er in) voor je navel, in je schoot.  Duimen losjes tegen elkaar geplaatst.
Let op dat, wat er is. Hoe zit je, hoe voelt je adem. heb je de kaken ontspannen. Tong mag je zachtjes met het puntje tegen de achterzijde van je boventanden plaatsen. 
Houd de ogen iets geloken, dus niet geheel sluiten maar zo dat er nog net licht naar binnen stroomt terwijl je niet kijkt in de ruimte.
Concentreer je op je adem. Voel de uitademing rustig naar buiten stromen door je neus en voel je inademing rustig naar binnen stromen. Je hebt alle tijd en alle ruimte voor die adem.
       
 
Denk bij een uitademing aan het woordje Sau.
Denk bij een inademing aan het woordje Hong.
Laat de gedachten die binnenstromen, steeds weer rustig naar buiten stromen. Blijf met je aandacht bij de Hong Sau gedachten.
 
Blijf allert op dat  je duim en wijsvinger of je 2 duimen losjes tegen elkaar blijven. En dat je tong losjes tegen de achterzijde boventanden blijft rusten. M.a.w. blijf aandachtig in het hier en nu.
 
I.p.v. de Hong – Sau gedachten kan je ook in stilte zijn door in de ruimte je te concentreren op dat wat er is. Je kijkt naar de golven van de zee, het stromen van het water van de rivier of naar een mier of een bloem. En je blijft allert op dat je aandachtig blijft en niet in gedachten verdwijnt. Je blijft je bewust van gedachte die komen die je dan ook weer laat gaan. Puur jezelf observerend.
Voel maar hoe het voelt.
Als het tijd is buig je het hoofd en je rug naar voren, plaats je handen of je onderarmen op de grond, neem nog een ogenblik rust terwijl je de ogen knipperend opent en besluit om je dag weer verder te gaan.
 
                                 ————  
 
  

Mocht je buiten zijn, is het een mooie afsluiting om nog even op bloten voeten (of sokken) te wandelen. Daadwerkelijk contact met de ondergrond makend, te voelen de aarde en de ruimte rondom je. Wordt je bewust van jezelf in de ruimte, één met alles.