OEFENING VAN DE MAAND – FEBRUARI

OEFENING VAN FEBRUARI.

Start iedere dag met het goede voornemen “ik ga het doen” en ……………… doe het dan ook!!!

 

Zet je wekker 10 minuten eerder dan normaal en gebruik deze minuten voor ‘het met aandacht bij je adem zijn’. Plaats je handen op je buik en voel de beweging van je adem. Uitademing: voel je handen ietsjes naar beneden zakken. Inademing: voel je handen ietsjes omhoog komen. Stuur het niet, alleen maar waarnemen. Neem de tijd en ruimte voor je adem. Als je alle tijd en alle ruimte neemt voel je dat je adem binnenstroomt door je neus. Dat de beweging(het uitzetten) start in de buik doorgaat in flanken, borst, rug en tussen de schouderbladen. En op de uitademing voel je het inzakken van schouderbladen, borst en buik.

 

Voel op de uitademing de rust en ontspanning van je hele lijf en voel op de inademing de energie naar binnen stromen. Energie voor de komende dag. Neem waar: zijn er gedachten in je hoofd. Ben je er van bewust. Laat de gedachten komen verzet je niet maar doe er verder niets mee. Laat je niet meevoeren met de gedachten, richt je aandacht terug op je adem. Uitademing: laat de eventuele gedachten naar buiten stromen. Inademing: laat krachtige vitale energie naar binnen stromen. Na 10 minuten is het tijd om op te staan. Rek je helemaal uit en geeuw vanuit de diepte van je buik.

 

Doe voordat je de dag echt begint nog een krachtige oefening:

ARDHA MATSYENDRASANA:

Deze oefening kan je langzaam tot ontwikkeling laten komen. Begin de oefening zittend op de grond met de benen recht naar voren geplaatst. Plaats je rug goed rechtop, 

 

rechter hand op je linker knie en draai vanuit je onderrug je romp linksom. Let op dat je echt eerst je onderrug draait. Van daaruit je middenrug en bovenrug met schouderbladen, schouders en dan pas je hoofd.

Zorg dat je hoofd goed rechtop blijft dus dat je het hoofd alleen draait en niet kantelt.

Als je de draaiïng groots kan maken dan zie je dat je rechter voet verder van je af schuift. Dit komt omdat je ook je heupen watlinksom draait. Je plaatst als het ware je hele romp dwars op je benen.

Als je terug komt uit de oefening blijf dan rechtop zitten als dat mogelijk is en voel even na. voel ook even het verschil tussen je linker en rechter been, flank, arm enz en je ademruimte links en rechts.

herhaal de oefening, maar dan rechtsom.

—— 

Verdere opbouw naar daadwerkelijke oefening:

Laat het rechter been languit liggen en plaats je linker voet over je rechter knie.Verder kun je de oefeninguitvoeren als de daadwerkelijkie oefening. 

  

 

 

Vervolgens kan je de oefening ook doen met je benen in kleermakerszit i.p.v. benen naar voren. Je hebt de neiging om de kleermakerszit altijd met het zelfde been voor te doen. Wissel dit eens, zodat je in kleermakerszit komt te zitten die niet gewoon aanvoelt voor je. Let op dat je de rug goed rechtop kan houden. Bekken niet naar achteren gekantelt (stuitje niet naar voren) want dan is er een ronde rug.

doe ook deze oefening aan beide zijde. Linksom en rechtsom gedraaid, 1x in gewone kleermakerszit. Linksom en rechtsom gedraaid, 1x in ongewone kleermakerszit.

Vervolgens kun je gaan voelen of de oefening van de maand te doen is.

Leg je rechtervoet bij je linkerbil. Plaats je linkervoet over je rechter knie.

Plaats je linker arm over je rechter knie en bovenbeen (of plaats je linker hand op je rechter knie). Plaats je rechter hand achter je op de grond. Draai je romp vanuit je onderrug rechtsom.

vervolgens middenrug bovenrug, schouders en tenslotte draai je het hoofd, met de ogen op ooghoogte naar achteren kijkend. Voel of dat niet te veel spanning geeft.

Adem rustig door en plaats je been zo dicht mogelijk tegen je romp. Blijf allert op de rechte rug.

Voel de ademruimte, waar is de ademruimte en hoe groot is die ruimte.

Voel wat goed voelt voor de duur van de oefening. bouw het langzaam op. Voel even na wat de oefening teweeg heeft gebracht. Wat is er veranderd. Voel ook het verschil tussen je lichaamszijdes

IK wens je een fijne februarimaand, met iedere dag een prettige start van de dag.