OEFENING VAN DE MAAND – JULI

OEFENING VAN DE MAAND – JULI

 

Start iedere dag met het goede voornemen “ik ga het doen” en ……………… doe het dan ook!!!

Zet je wekker 10 minuten eerder dan normaal en gebruik deze minuten voor ‘het met aandacht bij je adem zijn’. Plaats je handen op je buik en voel de beweging van je adem. Uitademing: voel je handen ietsjes naar beneden zakken. Inademing: voel je handen ietsjes omhoog komen. Stuur het niet, alleen maar waarnemen. Neem de tijd en ruimte voor je adem. Als je alle tijd en alle ruimte neemt voel je dat je adem binnenstroomt door je neus. Dat de beweging(het uitzetten) start in de buik doorgaat in flanken, borst, rug en tussen de schouderbladen. En op de uitademing voel je het inzakken van schouderbladen, borst en buik.

Voel op de uitademing de rust en ontspanning van je hele lijf en voel op de inademing de energie naar binnen stromen. Energie voor de komende dag. Neem waar: zijn er gedachten in je hoofd. Ben je er van bewust. Laat de gedachten komen verzet je niet maar doe er verder niets mee. Laat je niet meevoeren met de gedachten, richt je aandacht terug op je adem. Uitademing: laat de eventuele gedachten naar buiten stromen. Inademing: laat krachtige vitale energie naar binnen stromen. Na 10 minuten is het tijd om op te staan. Rek je helemaal uit en geeuw vanuit de diepte van je buik.

 

Zet na het opstaan het raam lekker ruim open zodat je de vroege ochtendlucht kan inhaleren. Bij prachtig weer is in de ochtend de lucht rondom je nog heerlijk gevuld met prana (levens-energie). Als je de mogelijkheid hebt om de oefeningen buiten te doen is dat nog een beter idee. Plaats de voeten goed op de aarde en voel de ondergrond. Adem rustig maar diep in je gehele buik, flanken, borst maar ook in de rug. Dus concentreer je op je gehele romp. Adem steeds ruimer in en laat de uitademing door de keel hoorbaar naar buiten stromen (ujjaji-adem). Doe dit zo lang als goed voelt.

Doe voordat je de dag echt begint nog een krachtige oefening:

Balans: vrksasana = de boom

Het lichaam staat als een boom, op één stam en rechtop.

                   

Voorbereiding: Sta rechtop met de voeten op heupbreedte. Tenen naar voren wijzend. Voel de aarde onder je voeten. Plaats je linkervoet stevig in contact met de ondergrond. Plaats je rechtervoet boven op je linkervoet met de hiel tegen je scheenbeen aan. Voel balans. Kijk naar een punt op ooghoogte voor je. Niet strak staren maar zachtjes kijkend.Concentreer je. Voel de beweginkjes die er zijn, observeer ze, corrigeer je evenwicht. Blijf in rust. Ben je ervan bewust dat je het hele lichaam goed rechtop heb geplaatst,  linker knie gebogen,rechte rug, schouders opzij, hoofd in het verlengde van je rug.

 

Als je balans voelt plaats dan je 2 handen met de palmen tegen elkaar voor je borstbeen. Ga rustig met de handen richting plafond. Armlangs je oren.Strek ze zo veel mogelijk maar let op je nek- schouderspanning.  Adem enkele keren rustig maar diep door. Ga daarna rustig met je armen omlaag enkom met 2 voeten weer op de aarde te staan.

         

Doet dit alles op de rechtervoet.  

Vervolg:

Plaats je linkervoet goed in contact met de aarde. Knie gebogen. Plaats je rechtervoet tegen de binnenkant van je gebogen linker knie. Je rug recht, schouders opzij geplaatst en je hoofd in het verlengde van je rug. Kruin naar plafond, voel de lengte in schouderbladen en nek iets langer worden.

Als je balans voelt plaats dan je 2 handen met de palmen tegen elkaar voor je borstbeen. Ga rustig met de handen richting plafond. Armlangs je oren.Strek ze zo veel mogelijk maar let op je nek- schouderspanning.  Adem enkele keren rustig maar diep door. Ga daarna rustig met je armen omlaag enkom met 2 voeten weer op de aarde te staan.

         

Doet dit alles op de rechtervoet met linkervoet tegen de binnenkant van je rechterbeen.

 

VRKSASANA:

sta rechtop met benen en voeten tegen elkaar aan, de rug is recht en de armen hangen los langs het lichaam

buig het rechterbeen, pak de voet met de handen en breng de hiel tussen de benen, de voetzool komt tegen het bovenste gedeelte van de binnenzijde van het linkerdijbeen, kuit en dijbeen van het rechterbeen zitten stijf tegen elkaar aan, de knie wijst zijwaarts naar buiten

         

zoek het evenwicht door op het gestrekte linkerbeen te balanceren

is het evenwicht gevonden, blijf dan even staan en haal een paar maal diep adem

hef je beide handen omhoog en breng ze met de handpalmen tegen elkaar boven het hoofd, rek ze zover mogelijk uit, probeer met de handen steeds hoger te komen

blijf korte tijd zo staan, richt je aandacht op het balans, op de rekking van rug en armen en op de adem, die diep en regelmatig door moet gaan

         

laat de armen langzaam weer zakken, maak de voet los en observeer staande op twee benen

herhaal de houding met het andere been.

*Last van spataderen of aanleg ervoor, doe dan maar heel kort een balans oefening of geheel niet. De druk op je aderen is bij spataderen groot en dat moeten we dan niet nog groter maken.