THEMACURSUSSEN

THEMA ADEMHALING:


Enige tijd geleden heb ik een ademcursus gegeven.


Na nog meer verschillende bijscholingen te hebben gevolgd ben ik in januari 2010 weer een ademtraining gestart. 


Deze ademcursus, bedoeld voor diegene die moeite hebben met ademen. Voor al degene die snel buiten adem zijn of te hoog ademen met misschien zelfs hyperventilatie tot gevolg is deze cursus zeer geschikt. Het is de bedoeling dat de cursisten na de cursus veel bewuster van de adem zijn en hierdoor deze beter kunnen sturen als het nodig is.


Ook als het erg druk is in je hoofd met misschien tot gevolg dat je weinig energie hebt, misschien al moe opstaat dan kan de ademtraining je een grote stap verder brengen voor herstel. Als er in de toekomst blijkt dat er nog meer behoefte is aan deze cursus zal ik in het late najaar een nieuwe starten. Op kort termijn is het ook mogelijk om een individuele begeleiding hierin te krijgen. waarin ik samen met je, je ademprobleem ga bekijken en waar ik je dan een persoonlijk ademtraining kan geven. Afhankelijk van hoe erg je probleem is en hoeveel je wil leren kan het van 1 tot meerdere keren samenkomen zijn. 


THEMA ZENMEDITATIE:


Deze cursus was in late najaar 2009 gestart. Deze was voor beginners, om op het pad van meditatie te worden begeleid.


In deze cursus kwamen verschillende aspecten aan bod.


De geschikte houding die je kan aannemen. Met verschillende vormen meditatiekussens en krukjes aanwezig, is er vanalles uitgeprobeerd. Verschillende techniekjes om met je aandacht bij jezelf te komen en blijven, werd geoefend,  om te ontdekken wat een goede houvast is om die eeuwige babbelaar de baas te zijn. In de cursus gingen we iedere volgende les steeds minder praten, langer stil zitten, afgewisseld met meditatief lopen. Voor de een is het vooral nog chaos in het hoofd, de ene na de andere gedachten en het is júist de bedoeling om hiermee te leren omgaan. Als je leert je gedachten te láten voor wat het is en meer niet dan ontstaat er steeds meer rust. Zodat je meer bij jezelf komt en leert rust toe te laten zodat er een helder denken ontstaat. In dat helder denken verschijnt vanzelf de wijsheid en de inzichten.


belangrijk: het inzicht krijgen in de volgende zinnen:


Het is zoals het is. Het is niet ingevuld door je denken met goed of slecht, het is zoals het is.


Hier en Nu zijn. Het bewust zijn van alles wat je op dit doet, ziet en beleeft, aandachtig zijn. niet weggezonken in die stromende rivier van emoties, de babbelaar in je hoofd.


De stromende rivier van emoties. Het denken is alleen maar een stromende rivier van emoties die aan je voorbijgaat. Alleen wij laten het niet voorbijgaan maar verbinden ons ermee en zeggen dan ook nog dat ben ik. Maar jou ware zelf komt pas tevoorschijn als je die stromende rivier laat stromen en het alleen maar als schouwer voorbij laat gaan. In de rust en stilte in je hoofd komt het heldere tevoorschijn.


Deze cursus staat niet voor de komende tijd gepland, maar mocht er voldoende belangstelling zijn is er wel een mogelijkheid. Waarschijnlijk zal het te zijner tijd verwerkt worden in de vorm van een work-shop.