OEFENING VAN DE MAAND – AUGUSTUS

OEFENING VAN DE MAAND - AUGUSTUS.

Start iedere dag met het goede voornemen “ik ga het doen” en ……………… doe het dan ook!!!!

Zet je wekker 10 minuten eerder dan normaal en gebruik deze minuten voor ‘het met aandacht bij je adem zijn’. Plaats je handen op je buik en voel de beweging van je adem. Uitademing: voel je handen ietsjes naar beneden zakken. Inademing: voel je handen ietsjes omhoog komen. Stuur het niet, alleen maar waarnemen. Neem de tijd en ruimte voor je adem. Als je alle tijd en alle ruimte neemt voel je dat je adem binnenstroomt door je neus. Dat de beweging(het uitzetten) start in de buik doorgaat in flanken, borst, rug en tussen de schouderbladen. En op de uitademing voel je het inzakken van schouderbladen, borst en buik.

Voel op de uitademing de rust en ontspanning van je hele lijf en voel op de inademing de energie naar binnen stromen. Energie voor de komende dag. Neem waar: zijn er gedachten in je hoofd. Ben je er van bewust. Laat de gedachten komen verzet je niet maar doe er verder niets mee. Laat je niet meevoeren met de gedachten, richt je aandacht terug op je adem. Uitademing: laat de eventuele gedachten naar buiten stromen. Inademing: laat krachtige vitale energie naar binnen stromen. Na 10 minuten is het tijd om op te staan. Rek je helemaal uit en geeuw vanuit de diepte van je buik.

Doe voordat je de dag echt begint nog een krachtige oefening:

PARIVRTTA PARSVAKONASANA = omgekeerde zijwaartse hoekhouding

OF: Ga in je vakantie de uitdaging aan voor deze pittige balansoefening.

Sta je eenmaal in de houding dan sta je stabiel en bestendig, de moeilijkheidsgraad zit in het “in houding komen” en daarin balans vinden.

Als je moeite hebt met balans, oefen dan eerst je balans

of bouw de houding op vanuit de stabiele houding.

Plaats je rechter knie op de grond en je linker voet naar voren. Je linker knie boven je linker enkel. Plaats je de rechter elleboog over je linker knie. Onderarm vertikaal met je open handpalm naar voren gericht. 

Plaats je linker hand hier bovenop en richt je linker elleboog omhoog, zodat er een rechte lijn ontstaat van linker elleboog tot rechter elleboog.

Krul je rechter tenen en zet die rechtervoet stevig in de grond. Til de rechter knie op en zoek balans. Duw je handen stevig op elkaar dat geeft kracht voor je balans. vervolgens draai je de wervelkolom/romp linksom zodat je langs je handen naar links kijkt.

Probeer het evenwicht te bewaren door de bewegingen heel langzaam te doen en heel aandachtig te blijven. Voel de draaiïng in je rug, de druk in je buik, je balans in de houding en adem rustig diep door. Een halve minuut in deze stand. Probeer daarbij je achterst been ook wat meer te strekken.

Maak vervolgens je handen vrij, plaats deze op de grond, links en rechts van je linker voet en kom rustig weer omhoog.

Sta rustig rechtop en voel wat de oefening met je gedaan heeft. Vervolgens herhaal je de oefening maar nu met de rechtervoet naar voren geplaatst.

Als je weer omhoog komt ga je rustig liggen en observeer je jezelf. Voelt hoe het voelt, wat de oefening met je gedaan heeft.

                               - – – – – – – –

Als je een goed gevoel voor balans hebt kan je deze houding ook heel anders opbouwen: 

Sta rechtop. Plaats je linkervoet met een grote stap naar voren. Voel je voeten stevig in contact met de ondergrond. 

Dan plaats je de linker voet voor en je rechter been een heel stuk naar achteren.

 

Vervolgens plaats je ook hier de rechter elleboog over je linker knie. Handpalm naar voren toe. Linkerhand er bovenop geplaatst. Linker elleboog er recht boven plaatsen. Draai je romp linksom en kijk langs je handen naar links.

 

Adem rustig diep door en kom er weer rustig uit om vervolgens daarna de andere zijde te doen.

Ook hierna goed navoelen hoe het voelt. Neem de tijd.

Succes.