OEFENING VAN DE MAAND – OKTOBER

OEFENINGEN VAN OKTOBER

 

Start iedere dag met het goede voornemen “ik ga het doen” en ……………… doe het dan ook!!!

 

Zet je wekker 10 minuten eerder dan normaal en gebruik deze minuten voor ‘het met aandacht bij je adem zijn’. Plaats je handen op je buik en voel de beweging van je adem. Uitademing: voel je handen ietsjes naar beneden zakken. Inademing: voel je handen ietsjes omhoog komen. Stuur het niet, alleen maar waarnemen. Neem de tijd en ruimte voor je adem. Als je alle tijd en alle ruimte neemt voel je dat je adem binnenstroomt door je neus. Dat de beweging(het uitzetten) start in de buik doorgaat in flanken, borst, rug en tussen de schouderbladen. En op de uitademing voel je het inzakken van schouderbladen, borst en buik.

Voel op de uitademing de rust en ontspanning van je hele lijf en voel op de inademing de energie naar binnen stromen. Energie voor de komende dag. Neem waar: zijn er gedachten in je hoofd. Ben je er van bewust. Laat de gedachten komen verzet je niet maar doe er verder niets mee. Laat je niet meevoeren met de gedachten, richt je aandacht terug op je adem. Uitademing: laat de eventuele gedachten naar buiten stromen. Inademing: laat krachtige vitale energie naar binnen stromen. Na 10 minuten is het tijd om op te staan. Rek je helemaal uit en geeuw vanuit de diepte van je buik.

 

Doe voordat je de dag echt begint nog een krachtige oefening:

De 5e tibetaan:

Bij de 5e tibetaan doe je afwisselend de Hond met het hoofd omlaag (de omgekeerde V)) en een variant op de Opwaartse Hond/Cobra.

Begin vanuit de Opwaartse Hond/Cobra. Je leunt op je handpalmen, die op schouderbreedte staan. Je voeten staan op heupbreedte. Druk de handpalmen stevig tegen de grond, kom op je tenen en span buik- en bekkenbodemspieren goed aan. Til je hoofd op, breng de schouderbladen naar elkaar toe en buig het hoofd achterover. In deze houding verleng je de voorzijde van je lichaam, dat helemaal van de grond loskomt. Op een inademing breng je de billen omhoog en kom je in de ongekeerde V-houding. De voetzolen en hielen hoef je niet naar de grond te laten zakken, je kunt op de bal van de voet blijven staan. Je houdt de houdingen niet vast, maar laat ze in een mooie, doorgaande beweging in elkaar overlopen. 

Bouw deze oefening langzaam op. Beginnend met een keer op 3 in een doorgaande beweging de 2 houdingen te bewegen. Voel of het goed voelt om het rustig aan er eventueel er 1 of 2 bewegingen bij te doen. Niet te snel opbouwen. 7x is een mooi aantal om naar toe te werken. Voor de gevorderden onder ons mogen naar een hoger aantal maar ga niet overdrijven. Juist degene die snel ermee stoppen mogen nog 1 beweging meer doen en degenen die erg fanatiek gaan opbouwen gaan 1 beweging minder maken.

Deze oefening werkt in op de hoogste chakra’s, die ons geestelijke welbevinden beïnvloeden.