WAT IS MEDITATIE

Wat is meditatie ?


Za-zen/kin hin meditatie


Wat is het?


zen-meditatie is een meditatievorm waarbij je de stilte toelaat en hierdoor meer bij je zelf komt. De rust gaat leren kennen en de onrust leert te verwerken.


*za-zen is het goed rechtop zitten en niets doen.


*kin hin is aandachtig lopen en meer niet.


                            


Het klinkt simpel maar dat is het absoluut niet. Zodra je zit en niets doet dan gaat die eeuwige gedachtenstroom zichbaar worden. Ga niet tegen je gedachten vechten laat ze maar komen en laat ze maar gaan. Door je aandacht dan bewust te richten op niets of op je adem dan kom je in je innerlijke stilte. De stilte waarin heel veel helderheid en inzichten liggen.


Dit aandachtig zitten kun je afwisselen met aandachtig lopen. In de begin-fase ben je blij met die afwisseling omdat je benen weer even uit de houding willen, maar na verloop van tijd kan het zijn dat je het zitten als steeds prettiger gaat ervaren en dat je het jammer vind om al weer in beweging te komen.


Meditatie is door de eeuwen heen ?n bij uitstek geschikte methode om bij jezelf te komen. Het bewustzijn is van nature slechts een spiegel, zonder voorkeur, mening of interpretatie. Wanneer het bewustzijn verdeeld is, niet spiegelt?. wordt het denken. Het denken is een gebroken spiegel.


Meditatie is absoluut niet zweverig maar is juist goed geaard zijn, in het hier en nu zijn.


 Wat doet het?:


Het mediteren zorgt ervoor dat je bewust wordt van je zelf zodat je kan ervaren of er rust is of onrust. Alleen dat geeft al een hele andere kijk naar jezelf. Als je daadwerkelijk je innerlijke rust vind, komen er inzichten bij je naar boven. Je gaat helder denken, je wordt je bewust van ,wat je doet, en ,hoe je reageert.  


In meditatie ga je jezelf voelen door aandachtig te zijn. het voortdurend bewust te zijn van wat hier en nu plaatsvindt. Zonder oordeel, interpretatie of reflectie kijk je naar wat er zich in je afspeelt aan gevoelens, gedachten, emoties of wat dan ook. Het gaat erom dat je voelt wat je voelt. Dit geeft uiteindelijk rust en stilte.


Meditatie is geen middel tegen kwaaltjes, nee eerder een middel om  je glashelder te laten zien wat de oorzaken zijn. het oefenen ?in rust zijn? en dan ontdek je een kleine kettingreactie, die heel wonderlijk, bepaalde ?harde? overtuigingen over jezelf een beetje op los zand zet. Tijdens zo?n moment schep je even afstand van een zelf dat vol eisen is. Alles wat je moet wordt relatiever. Zo ontmoet je jezelf op een andere manier.


 Maar dit zijn maar woorden en meditatie is niet te verwoorden. Alleen vanuit ervaring weet je wat meditatie allemaal kan doen. En dat is heel veel. Je wordt toeschouwer van jezelf.