ADEMBEGELEIDING

Ademhalen


Wat is het?


In je longen stroomt zuurstof die wordt opgenomen in het bloed en door je lichaam wordt rondgepompt. Er ontstaan in het lichaam door verbranding afvalstoffen en deze worden met het bloed weer meegenomen naar de longen waar het via de uitademing naar buiten kan stromen.


Je wordt geboren en plots adem je. Als baby heb je een prachtige ontspannen adem. Het buikje zet zich helemaal uit, borst doet mee, het hele rompje beweegt. Maar de adem wordt beïnvloed door allerlei factoren. Bij schrik wordt de adem vastgehouden, bij angst gaat de adem sneller en bij spanningen gaat de adem hoger in de romp bewegen waardoor er nog maar een klein deel van de longen wordt gebruikt. Als maar een klein deel van de longen gebruikt wordt komt er weinig zuurstof in het bloed en krijgen de organen en al het andere wat van zuurstof voorzien  moet worden er te weinig van, wat uiteindelijk grote gevolgen kan hebben. Bij een hoge snelle adem kan je gaan hyperventileren, wat erg beangstigend is en door die angst kom je in een cirkel met steeds herhaling als je het niet kan veranderen.


Vele mensen hebben vage klachten van nek en schouderpijn tot misselijkheid en vermoeidheid. Onverklaarbaar waar het vandaan komt. Niets te vinden. Vaak komt er met een juiste adem verandering in deze klachten. Het wordt beheersbaar. Soms blijkt een lange periode van een hoge adem de oorzaak. Vele zijn zich niet bewust, dat ze verkeerd ademen. Die verkeerde hoge adem is er langzaam ingeslopen. Door langdurig stress niet goed te hebben verwerkt. Hyperventilatie wordt ook niet altijd herkent. Vooral de duizeligheid komt er uit voort en dan wordt er aan allerlei andere oorzaken gedacht, van kwaad tot nog erger.


 Wat kan je ermee?


Alles buiten ons waar we vaak geen invloed op hebben, heeft invloed op ons denken op ons ademritme en op onze hartslag. En dan kun je wel zeggen ?hoofd je moet niet zo denken?en je kan ook zeggen ?hart je moet niet zo snel gaan? maar  je kunt het niet sturen. De adem die kun je sturen of observeren. Als je de adem stuurt train je de ademhaling om dieper te gaan of langzamer o.i.d. Als je de adem observeert wordt die vaak vanzelf al rustiger. En onder invloed van een rustige adem ontstaat er een rustiger hartritme en een rustigere gedachtenstroom. Met andere woorden met je ademhaling kun je invloed uitoefenen op je denken en op de hartslag.


Er zijn een scala aan ademoefeningen en technieken. Maar door alleen al aandachtig met een ademoefening bezig te zijn ontstaat er rust. Rust geeft automatisch een betere ademhaling waardoor je je vitaler gaat voelen. Vaak merk je al snel dat je na wat oefeningen meer energie krijgt.


Heb je problemen met je adem: snel buiten adem en snel vermoeid, een te hoge adem (stessadem) of hyperventilatie. Ik kan je persoonlijk begeleiden om je een goede ademhaling te leren. Voor meer info hierover kun je me mailen of bellen.