ADEM-OEFENINGEN

ADEMOEFENING 1:

ALLEEN EVEN VOELEN WAAR JE ADEM BEWEEGT:

Ga liggen op je rug en plaats 1 vuist in je maagstreek en 1 hand hoog op je borst. Adem rustig in en uit zonder de adem te sturen en voel of eerst de vuist in de maag beweegt of eerst je hand op de borst. Als je steeds  eerst je hand op je borst voelt bewegen en dan misschien nog een beetje je vuist aan de maag, weet dan dat je een volledig FOUTE adem hebt. Schrik hiervan niet te erg, weet dat je een van de vele bent. En jij hebt 1 voordeel, je weet het nu en ben je er nu van bewust, door regelmatig te oefenen en regelmatig bewust te zijn van je adem kun je je adempatroon verbeteren, je longinhoud vergroten en je vervolgens veel energieker maken.

oefen door regelmatig een hand op je buik en 1 hand op de borst te plaatsen en te voelen dat je als je inademt eerst je buik naar boven (bij zitten- naar voren) laat komen en als het kan kun je vervolgens de flanken laten uitzetten om je borst te vullen. Is dit te moeilijk, te veel, ga dan eerst alleen die buik laten bewegen.

 

 

ADEMOEFENING 2

om meer tot rust te komen en de spanningen van je af te laten glijden. (blaas de spanningen “als het ware” naar buiten).

DE UITADEMING mag je actief laten gebeuren.

DE INADEMING mag je laten ontstaan door je buikspieren te ontspannen.

probeer het maar eens.

adem uit (en tel 1-2-3-4-5-6)en voel de buik platter worden. Laat vervolgens de buikspieren los en voel de adem je buik intrekken (en tel 1-2-3) je buik zet iets uit. adem weer rustig uit op de kracht van je buikspieren, ga niet tot het allerdiepste van de uitademing anders snak je naar adem en lukt het niet meer. Zoek je eigen ritme. dit kan in het begin 4 uitadem-tellen zijn en 2 inadem-tellen maar hoe langer je oefen hoe rustiger dat je wordt. Hoe meer je ontspant des te langer kan je uitademen laten gaan en de inademing laten komen. Zorg wel dat de  uit-ademing 2x zo lang duurt dan de inademing. 

 

ADEMOEFENING 3

deze ademoefening is een goede oefening als je in balans wil komen voor meditatie maar is ook een uitstekende oefening als je verkouden bent of verkoudheid wil voorkomen. Bij verkoudheid start dan met de inademing aan de zijde die voor je gevoel het meest dicht zit. dit kan je controleren met een spiegeltje onder je neus (kleinste dampkring op spiegel) of met een horizontale vinger onder je neus en goed voelen uit welk neusgat de meeste stroming komt. 

Plaats  je wijsvinger en middelvinger op je neuswortel, het puntje tussen je wenkbrauwen, zo heb je je duim als ook je ringvinger en pink om je neusgaten ombeurten 1 neusgat mee te sluiten.  (Is linkerneusgat meest verstopt, plaats dan je eerst je rechterhand aan gezicht. e.a. )                    

                                           

                   

SLUIT met je DUIM je neusgat en adem in door het andere (geöpende) neusgat. Duim los van neusgat en plaats tegelijkertijd je ringvinger en pink op het andere neusgat. Adem uit door het geöpende neusgat adem ook daar weer in en wissel weer van neusgat (dus ringvinger en pink los van neusgat terwijl je op dat zelfde moment je duim weer plaatst). Adem weer uit en ook daar weer in. Wissel van neusgat, adem uit. 

Deze serie kun je vaker herhalen. Als je het herhaal kun je ook je andere hand plaatsen bij je neuswortel.

 

JALI NETI:

Zijn je neusgaten niet goed open kun je je neus ook reinigen d.m.v. neti. hiervoor zijn speciale kannetjes voor in de handel. Soms is een theekannetje van een kinderserviesje een goed alternatief. Deze vul je met lauw-warm water waarin je natuurlijk zeezout hebt opgelost. Je ga boven de wastafel hangen met je hoofd naar 1 zijde gedraaid zodat 1 neusgat boven is. Je plaatst het tuitje van het kannetjes tegen het bovenste neusgat aan, zorg dat het je neusgat afsluit. Giet de helft van het water voorzichtig in je neus, zó dat het water door het andere neusgat naar buiten stroomt. Zoek de juiste hoofdstand want anders stroomt het richting je ogen en krijg je tranen of stroomt het in je keel. Houd je mond wat geopend. In het begin is het even zoeken maar als je door blijft zoeken en niet te snel opgeeft dan gaat het je vast lukken en heb je een hele goede methode om verkoudheid te voorkomen en/of genezen en voorhoofdholte-ontstekingen horen tot het verleden. Mocht het niet lukken, vele yoga-docenten hebben al kennig gemaakt met deze methode, dus vraag er om. Evt. kun je ook bij de links kijken daar staat een site bij waar een filmpje op staat van een neusspoeling.

Na deze reiniging moet je je neusgaten wel even goed drogen door goed te blazen door je neusgaten. doe de neusgaten evt. om beurten. Niet te snel hier mee stoppen want het is niet goed als er water achter blijft. ga met je hoofd wat lager hangen als er nog steeds water uit je neus komt. Ga vooral niet veelvuldig je neus snuiten.