WAT IS YOGA

Hatha-yoga:

yoga is een levensweg (een manier van leven), dus niet iets voor 1x, maar voor altijd. De yogavorm waar we meestal over spreken is Hatha-yoga, de traditionele yoga en die bestaat uit asana’s (houdingen, oefeningen) om positieve energie te ontvangen en negatieve energie af te voeren d.m.v. ademen, zo ook blokkades te doorbreken. maar ook om je geestelijk te reinigen en rust te krijgen, je te ontspannen. Je bent dan met je aandacht naar binnen gericht, geheel bij jezelf. Alle energie is dan voor jou. Maar er is meer yoga…….

Yoga leert je hier en nu te zijn, je bewust te worden van wat en hoe je in je leven staat en waar je in je dagelijkse (slapende) patroon valt. die niet altijd even goed voor je is. Yoga is een bewustwordingsproces.

                  

Het woord yoga betekent juk, het in evenwicht brengen van twee tegenpolen. Het betekent ook verbinding van lichaam en geest. zoals een juk een last in evenwicht brengt, zo schept yoga harmonie.

yoga is een paar duizend jaar voor Christus in India ontstaan. Al mediteren kreeg men inzicht in hoe lichaam en geest functioneren en samenwerken. Deze inzichten resulteerden in verschillende soorten yoga, waarvan hatha yoga de lichamelijke kant benadert.

Het hoe en waarom van de yoga?

De yoga begint met bij jezelf te komen. Je lichaam voelen, ervaren en dus niet denken. Met je aandacht bij jezelf. Met andere woorden, neem de tijd alleen voor jezelf. Meestal beginnend met aarden-oefeningen om weer met 2 voeten op de aarden te staan, dus zelfverzekerd. Daarna volgen meer houdingen en ademtrainingen. Iedere houding beademend, geeft energie, aan een bepaald deel van je lichaam + evt. blokkades worden geopend. De ruggegraat (de ware as des levens) wordt soepel gemaakt, de overprikkelde zenuwen gekalmeerd, de spieren ontspannen, de organen, zenuwcentra en spieren versterkt. De ademhaling voert zuurstof en levenskracht naar elke cel en zuivert het organisme door afvalstoffen te verbranden, drijft de gifstoffen uit, terwijl de ontspanning ons zenuwstelsel gaaf en gezond doet blijven. Afsluitend de les met een ontspanningsoefening waarin je kunt voelen wat de houdingen voor je hebben gedaan. Je gaat na enige tijd bewust worden van bepaalde kracht en energiestromingen. 

Luister goed naar je lichaam, het geeft precies aan wat goed voor je is. Tijdens oefeningen ga je niet verder dan wat goed voor je voelt, je mag wel door je moeheid breken. Laat je niet beïnvloeden door een ander die wel verder kan. Iemand die niet voelt en niet luistert naar het lichaam en gewoon z’n best doet om beter te zijn dan die ander doet gym en geen yoga, en als je wel luistert naar je innerlijke zelf en de houding zo doet wat goed voor je is dan ben je een ware yogi. Om dit te kunnen voelen is het belangrijk dat je alles héél langzaam en rustig doet en met alle aandacht naar jezelf gericht.

De Vereniging Yogadocenten Nederland erkennen de docenten die zijn opgeleid door de volgende erkende opleidingen:

*Saswitha Stichting voor Yoga en Wijsbegeerte en Samsara Yoga Opleidingen – Bilthoven

*Yoga Academie Nederland – Amsterdam

*De Blikopener Yoga en Meditatie docentenopleiding – Tilburg

*Stichting Yoga & Vedanta – Doorn

*Unide Studie- en Opleidingscentrum – Den Haag/Tilburg

*Yoga Opleiding Hara – Groningen

*Yoga Centum Utrecht – Utrecht

*Samsara Yoga Opleidingen – Bilthoven

*Amitabha – Deventer

Ben je op zoek naar een erkende yogaleerkracht in jouw omgeving ga dan naar www.vyn.nu of www.ikzoekeenyogadocent.nl  VYN  tel: 06-53788380. e-mail: info@yoganederland.nl

                             

De vereniging is actief bezig met meer erkenning en meer kwaliteit. Op het congres 2011 hebben ze het nieuwe logo gepresenteerd.